Зимата е способна да направи толкова хора нещастни, колкото и самата войната. Нека погледнем извън розовите очила и стереотипите и да видим истината в очите: зимата е кофти и причинява депресия в повечето от нас. И на тезата, че за да можем да се насладим на лятото трябва да усетим и зимата, е пълна глупост.

Ето моите 10 причини да мразим зимата:

Хората стават по-студени – къде са най-топлите и гостоприемни хора по света? Обикновено за такива се считат кубинците, италианците, испанците и повечето южни народи. Студеното време прави хората по-студени, дръпнати и дори жестоки. Защото на първо място е желанието да оцелееш. Освен това липсва ендорфинът, който идва от слънцето.

Дните стават все по-къси – докато се е светнало, вече се стъмнило. Кой обича да живее в тъмнина?

Край на дългите разходки – ходенето пеша е полезно, както за физиката така и за психиката. Дългите разходките са на практика невъзможни по време на зимния сезон.

По-малко стоене навън – по време на зимния сезон има голяма вероятност да се почувстваме под домашен арест. С право да ходим на работа, за да сменяме атмосфера. И ако сме късметлии може да се отбием до някое кафене или мол, където изкуствената светлина да дразни очите ни.

По-малко цвят – не знам кой е измислил легендата за снежнобялата приказка и кой все още и се връзва, ама тази теория отдавна е много, ама много демоде. Едва ли ви е приятно да поглеждате навън и да виждате само бяло и сиво с тук-там малко черно. Човек има нужда от различни цветове, като зелено, червено, оранжево и жълто – каквито ни ги предоставят другите сезони.

Истерията около празниците – празниците, любимото време, в което от всякъде ти напомнят, че трябва да си щастлив и доволен и да си си направил украса, и да си сготвил и сармите и баницата. Празниците са особено време, в което олеква като психиката така и джоба ти и то с почти еднаква скорост. Като прибавим към това и неловките срещи с роднини и купища излишни подаръци накрая всичко идва прекалено много.

Излишните килограми – да, те вървят в едно заедно с празниците. Защото нашите традиции са такива, че ако софрата не е пълна значи това не е никакъв празник. Пък и неловкото мълчание по време на вечерите обикновено се запълва с дъвчене на пържоли.

Скъпо е – само две думи са необходими тук и това са ток и парно. Който не ги е плащал, той не знае колко здраво ни удрят в портфейла.

Сезонът на гриповете – от течащия нос до бронхит, всичко това има по-голям шанс да ти се случи през зимата. И ще си късметлия ако поне веднъж не си посетил личния доктор.

Сезонът на най-голямата депресия – учени са установили, че най-голяма депресия хваща хората през периода от 15 до 20 януари. Това е напълно разбираемо. Как няма да се депресиран, като си напълнял, без пари и разбита психика.

Зимните спортове са недостъпни – и ако бързате да дадете тезата за зимните спортове и тя много бързо ще отпадне. Първо не са за всички хора чисто физически и второ, екипировката за тях е много скъпа.

Мога да продължа списъка си до безкрайност. Да знам, за идеята да се търси красивото в нещата, но просто при зимата то няма такова. Неслучайно си казваме “честита пролет“, а не “честита зима”.

Е, вие какво мислите приятели? Кой е любимият ви сезон?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук